Stukafest: genieten van cultuur op 12 vierkante meter

Op donderdag 16 februari vond alweer de 11e editie plaats van Stukafest Groningen. Vijftien studentenhuizen maakten zich op voor de komst van ‘hun’ artiest voor de avond;  het eten en een aantal biertjes stond al voor ze klaar. Later op de avond druppelde ook langzaam het publiek binnen. Muziek, theater, dans, film, literatuur, op Stukafest is er voor iedereen iets wat boeit. Elke artiest doet drie keer zijn ding, en je kan als bezoeker dus zelf helemaal je rondes samenstellen. De rondes zijn elk 30 minuten en tussendoor heb je genoeg tijd om naar je volgende adres in het centrum te fietsen.

Alhoewel veel mensen rustig beginnen (met een pianoconcert, hoorspel, lezing..), begonnen wij met een concert van Breaking Levees, een Amsterdamse Rock band. De band moest nog snel even soundchecken, omdat ze wegens autopech iets later dan gepland in Groningen waren en hadden dus ook nog niet gegeten. Desondanks waren ze erg goed en zat de stemming er ook in. Middenin de rommelige, maar huiselijke GK, onder een Xenos discolamp, speelden de heren een aantal nummers voor het kleine publiek (ongeveer 12 man). Met een biertje van een euro in de hand, gekregen van de enthousiaste dames van het studentenhuis, genoten wij van de goede kwaliteit van de muziek. Er waren nog enkele technische mankementen, maar door het leuke contact van de band met het publiek maakte dit niet uit. Goed begin van de avond!

Vervolgens gingen we verder op pad, op zoek naar het volgende huis van ons programma aangegeven met een wit Stukafest bord. Alleen de zoektocht naar je volgende adres en het binnenkijken bij alle studentenhuizen en kamers is al een leuk avontuur op zich! We kwamen binnen bij de act NNTwee met een theaterstuk over dansmarathons. Helaas waren alle stoelen, vensterbanken en leuningen al vol. Op het klein beetje grond wat nog over was, moest de act plaats vinden. Iets te drukbezet dus, deze act.
Het was een theatrale inleiding voor een andere voorstelling en helaas vonden wij dit wel teveel een promotie voor het echte stuk dan een losstaand stuk op zichzelf. Toch waren de spelers leuk, de ongemakkelijkheid pijnlijk goed gespeeld en gevoeld en wederom was het intieme contact tussen de spelers en de acteurs mooi om te zien. Ook werkte de promotie wel; iedereen was nieuwsgierig naar het echte stuk op 4 maart.

nntwee

In het derde huis, net als in het eerste trouwens, werden we weer opgewacht door een stel vrolijke huisbewoners. Alles aan de kant, kerstlichtjes aan en even schoongemaakt; zoals het hoort! We doen nog een biertje voor we de keuken binnen mogen om onze volgende act te aanschouwen. We zijn met een klein groepje studenten, wat heel anders is dan de groep van de eerste ronde bij deze act, die vooral bestond uit oudere stadjers. We gaan zitten voor  Liedfs. Het is een bijzonder stuk over rouwverwerking, die muzikaal wordt begeleid door het gebruik van verschillende geluiden. De muziek maakt het stuk echt af, elke keer past het perfect bij de scene en ook de harde stemmen van de acteurs die soms mee worden genomen in de muziek is een mooie touch. Achteraf is het bijzonder om nog even na te praten met de spelers.

stukafest2Liedfs, tijdens een ander Stukafest moment, in een andere studentenkamer

Na de derde ronde is het tijd voor het Stukafeest, de afterparty in de Vera met de band The Cool Quest, waar het feestje wordt doorgezet en in stijl afgesloten.

Stukafest heeft ons bijzonder goed verrast en we hebben een goede avond gehad. Het is een mooi gevoel dat je in andermans huis welkom wordt geheten om te mogen genieten van diverse acts. Kom volgend jaar dus ook gerust een avondje bij anderen binnenkijken om intieme, huiselijke concerten van goede acts te beleven. Het initiatief van Stukafest past wat ons betreft perfect bij de studentenstad Groningen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s