Rodin – Genius at Work in het Groninger Museum

Rodin – Genius at Work

Van 19 november 2016 t/m 30 april 2017 is in het Groninger Museum de tentoonstelling Rodin- Genius at Work te zien. De tentoonstelling is samengesteld door Montreal Museum of Fine Arts in samenwerking met Musée Rodin Paris. Groningen is het vierde en tevens laatste station van deze tentoonstelling.

Auguste Rodin (1840-1917) was de meest toonaangevende Franse beeldhouwer van de late 19de eeuw. De tentoonstelling Rodin-Genius at Work is niet zozeer vanuit biografisch oogpunt opgezet. Het laat Rodin zien in zijn studio, zijn werkplaats: de genie aan het werk. De tentoonstelling is toegespitst op zijn werkmethodes en atelierpraktijken. Rodin had rond 1900 ongeveer 50 mensen werkzaam in zijn studio. Samen met een team van assistenten konden kunstenaars in grote toelage kunst produceren. Echter, de kunstenaar bleef altijd de bedenker van de vorm; de assistenten voerden het werk uit.

De tentoonstelling begint met De Hand van God, 1898. Een vrij groot gipsen model voor bronzen afgietsels. Een beeldhouwer werkt met zijn handen, schept een creatie. Bij De Hand van God zien we God zijn hand met daarin Adam en Eva. Identificeert Rodin zichzelf hiermee als God? De hand van God is namelijk een afgietsel van de hand van Rodin.

Het Groninger Museum belicht per zaal een ander thema uit het oeuvre van Rodin en de activiteiten die plaats vonden in zijn atelier. Rodin- Genius at Work werpt een nieuwe blik op het werk van Rodin en is dan ook zeker een bezoek waard; laat uw gedachtes varen op De Denker, De Kus of Balzac. Een hele zaal is gewijd aan De Poort van de Hel: Rodin zijn eerste publieke opdracht in 1880. Tot zijn dood bleef hij aan dit monument werken in zijn atelier.

De tentoonstelling wordt afgewisseld met gipsen en kleien modellen, afwisselend in grootte, wat het experimentele proces van Rodin laat zien. Dat deze werken modellen zijn, is onder andere te zien aan de naden. Wanneer uw oog zich naar de hals van het centraal opgestelde beeld De Denker (1903) beweegt, zullen u de naden opvallen.

De indelingen van de zalen zijn zeer divers. Als bezoeker kunt u maar één route lopen en wordt uw nieuwsgierigheid gewekt door de geplaatste ramen tussen de verschillende zalen. De Denker is een beeld die u in het begin van de route al kunt zien, maar waar u pas vat op kunt krijgen aan het einde van de route.

De manier van opstelling en belichting heeft veel invloed op de manier van beleving: boetseringen van klei of gips, tentoongesteld onder de tegenwoordig hippe stolpen met grote fabriek-achtige lampen of bronzen beelden opgezet in een cirkel met lichteffecten. Op de bovenste verdieping, Coop Himmelblau, is het tweede deel van de tentoonstelling te vinden. Sculpturen van Rodin en zijn medewerkers zijn hier te zien met natuurlijk licht.

Tot slot wil ik u graag wijzen op de zaal ná Het Bronzen Tijdperk. Achter de trappen ontstaat een, voor een museumliefhebber, wat ongemakkelijke situatie. Vier kleine marmeren beelden op een houten tafel met als bijschrift: “Deze beelden mag u aanraken”. Bij de tentoonstelling Rodin-Genius at Work draait het om het maakproces en de studio van Rodin. Het is dan ook zeer leerzaam om de beelden te mogen voelen: met uw vinger over de afdruk van Rodin gaan. Het levert een onwennige situatie op, maar geeft tegelijkertijd meer betekenis aan het proces dat elk beeld heeft ondergaan en heeft gevormd, door de hand van Rodin.

** De Lopende Man in zaal 7 is niet tentoongesteld. Het beeld heeft helaas schade opgelopen tijdens de reis naar het hoge Noorden.

** Tickets voor Rodin – Genius at Work (19 november 2016 – 30 april 2017) zijn verkrijgbaar via: https://tickets.groningermuseum.nl/. Toegang voor studenten is gratis bij vertoon van studentenpas.

* Kleiner, F. S. Gardner’s Art through the Ages. The Western Perspective. Wadsworth: Cengage learning, 2014
* Bondil, N. (red.) Catalogus Rodin – Genie aan het Werk. Zwolle: WBooks, 2016

Door Mettina Bleker
Cover photo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s