NNT: theater in de taal van nu

“Het NNT bouwt een interdisciplinair theaterhuis. Theater van nu in de taal van nu. Verwacht een WTF-ervaring waar woorden te kort schieten, net zoals disciplinekaders als theater, muziek en dans.”

 

Op vrijdag 18 november presenteerde het Noord Nederlands Toneel (NNT) het nieuwe artistieke team met de plannen voor 2017 en Usva was hierbij aanwezig! In combinatie met de presentatie werden rondleidingen gegeven door het verbouwde Theater de Machinefabriek aan de Bloemstraat in Groningen. In dit pand heeft NNT het kostuumatelier, het kantoor, de werkplaats en de repetitieruimtes gehuisvest.

De Machinefabriek is een monumentaal pand, die in het begin van de 20ste eeuw werd ontworpen door J.A. Mulock Houwer. Het pand was oorspronkelijk een kolengestookte elektriciteitscentrale en leverde de stad Groningen stroom. De recente verbouwing van het pand heeft de historie niet verstopt, maar eerder blootgelegd. De oorspronkelijke houten plafonds en elektriciteitsleidingen zijn zichtbaar geworden: het gebouw laat met trots de historie zien.

Samen met het NNT, vestigt dansgezelschap Club Guy & Roni zich in de Machinefabriek vanaf januari 2017. Club Guy & Roni is een internationaal dansgezelschap, bekend om haar mysterieuze en muzikale danstheatervoorstellingen die hedendaagse onderwerpen uit de maatschappij aan de kaak stellen. Dat een dansgezelschap zicht vestigt samen in een gebouw met het Noord Nederlands Toneel is vanzelfsprekend geen toeval.

 

Guy Weizman, medeoprichter van Club Guy & Roni, neemt vanaf januari 2017 het stokje over van artistiek directeur Ola Mafaalani. Weizman, als Artistiek en Algemeen Directeur, is niet van plan de koers die Mafaalani startte te veranderen, eerder verder te ontwikkelen.

Het NNT gaat werken met een interdisciplinair ensemble, bestaande uit vijf vaste krachten. Het NNT wordt het theater van nu, in de taal van nu, en wil theater combineren met beeld, muziek en/of dans. In een zoektocht naar vernieuwing wil het NNT zich laten zien als een weerspiegeling van de snel veranderende wereld, waarin het element beeld steeds belangrijker wordt. Volgens Weizman brengt interdisciplinariteit een toegankelijker spektakel voor het publiek. Delen van het verhaal zullen worden gecombineerd met beeld of muziek.

 

Naast Weizman werd de Belgische dame Julie van den Berghe voorgesteld, bekend als regisseur van Salomé op Oerol. Zij zal vanaf 1 januari 2017 de functie vervullen van Artistiek Leider Toneel.

 

In het kader van ‘het jonge talenten project’ hebben Weizman en Van den Berghe twee jonge ambitieuze regisseurs aangetrokken: Eline Arbo en Liliane Brakema. Beide regisseurs kunnen zich vinden in de samenwerking tussen meerdere disciplines. Brakema stelt dat beeld sneller in je buik komt, een gevoel wordt meteen opgewekt, terwijl een tekst eerst gegenereerd wordt via je hersenen en vervolgens naar je buik. De combinatie van toneel met beeld zou dus meer impact op het publiek kunnen uitoefenen.

 

Het nieuwe artistieke team heeft ambitieuze plannen, waaronder ‘Proeflokaal op Vrijdag’. Het doel is om 1 keer per week de zaal in de Machinefabriek open te houden. Het NNT wil op deze manier een plek geven aan jong aanstormend talent, zodat bijvoorbeeld jonge kunstenaars hun werk kunnen tentoonstellen. Daarnaast zal de foyer van het theater een plek bieden voor discussie. Volgens Weizman kan Theater de Machinefabriek op deze manier functioneren als ‘culturele hub’ van Groningen.

Door Mettina Bleker

photo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s