Recensie: Alexander Gavrylyuk in de Oosterpoort

D E    O O S T E R P O O R T

maandag 31 oktober, 20.15 uur
Alexander Gavrylyuk
Piano

Alexander Gavrylyuk op maandagavond is een aangename verrassing in meerdere opzichten. Nooit eerder heb ik een pianoconcert bezocht, nooit eerder zag ik de grote zaal van de Oosterpoort in volle glorie. Een zaal met een podium dat deze avond bedoeld leek voor de prachtige vleugel van Steinway & Sons. Met een pianist die niet voor niets alleen zijn stukken speelt op dit peperdure instrument.

Al goed. Met drie vrienden ben ik een tijdje geleden dus naar de Oosterpoort geweest om een pianoconcert te bezoeken. Een concert van Alexander Gavrylyuk (1984). Het was voor mij de eerste keer dat ik een dergelijk artiest ging bekijken. De grote zaal van de Oosterpoort herkende ik niet terug van een eerder bezoek, toen een techno-feest. Je merkt wel dat ik sindsdien van alle markten thuis ben, evenals Gavrylyuk. De pianist wordt wereldwijd geroemd als een groots pianist en wordt zelfs een van de grootste talenten genoemd van de afgelopen halve eeuw. Hij speelde stukken van o.a. Haydn, Bach en Chopin. Tijdens het spelen heb ik mij verbaasd over de snelheid waarmee zijn vingers bewogen over de toetsen. Gavrylyuk leeft zich volledig in in zijn pianospel. Hij speelt met zijn hele lichaam en de moeilijkheid van de stukken is terug te zien in de hoeveelheid zweet op zijn voorhoofd. En net als je denkt het lastigste wel gehoord en gezien te hebben, blijkt het dat hij het best voor het laatst heeft bewaard. Hij sluit zijn concert af met het stuk ‘Islamey’, gecomponeerd door M. Balakirev (1837-1910). Een stuk zo moeilijk dat de componist het zelf niet kon spelen. Alexander Gavrylyuk wel. En de meesterpianist is de beroerdste niet. Na een langdurige staande ovatie van het publiek komt hij terug en speelt hij rustig, langzaam, sloom bijna. Na al het geweld van de afgelopen twee uur komt hij tot rust en zijn publiek ook. Daarna is het stil. We begrijpen elkaar. Het is goed zo.

 

Door Jona ten Napel (Dagelijks Bestuur)

Header photo

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s