Presidentiële verkiezingen V.S.

Het is anders dan anders en niet zonder reden. Sinds anderhalf jaar worden we allemaal doodgegooid met de presidentsverkiezingen van Amerika. Het is alomtegenwoordig; Facebook, Twitter en Instagram herinneren ons dagelijks weer aan de Amerikaanse hectiek rondom “Killary” Clinton en Donald Trump: het verlossende antwoord van 8 november kan niet snel genoeg aanbreken. Het lijkt lastiger dan ooit om een kant te kiezen en door vele media is de presidentsverkiezing van 2016 dan ook al menig keer bestempelt als een keuze tussen twee kwaden.

Logischerwijs hebben de Amerikaanse verkiezingen altijd al wereldwijd voor veel oproer gezorgd, maar dit keer lijkt het te zijn uitgemond in een moddergooien zoals we nog niet vaker hebben gezien. De uitgelekte e-mails die Clinton’s verantwoordelijkheid opeisen en de seksschandalen rondom haar man worden tot op de bodem uitgemolken door de afgevaardigden van Donald Trump. Op zijn plaats heeft Trump zelf ook gezorgd voor een hoop commotie door zijn overwegend seksistische en racistische uitspraken. Elk uitgezonden debat heeft dan ook veelal rondom deze blunders gedraaid. Behalve enkele veelbelovende maar weinig realistische plannen voor de toekomst is het dan ook nog maar de vraag wat een zege van zowel Clinton als Trump eigenlijk gaat opleveren voor de Verenigde Staten.

Dit typisch Amerikaanse vingerwijzen heeft de verkiezingen niet alleen veranderd in een dramatische realityshow, maar voor het overgrote deel van de bevolking geleid tot een keuze voor Democraten of Republikeinen. Het kiezen voor kandidaat is voor vele Amerikanen allang niet meer aan de orde en vele kiezers bevinden zich op het moment van de eindsprint in een niemandsland van twijfels tussen de betrouwbaarheid van iemand (zoals nadrukkelijk benoemd tijdens het eerste presidentiële debat; waar beiden gehuld in de kleuren van de tegenpartij) met 33.000 geheime e-mails op haar server, of “[A] very great wall”. Gefinancierd door Mexico, uiteraard.

De missers aan beide kanten lijken zwaarder te wegen dan de competentie van beide presidentskandidaten, wiens geloofwaardigheid überhaupt al op het randje van de afgrond balanceert.

Toch zal er 8 november gekozen moeten worden. Hoewel de percentages op dit moment wijzen op een simpele doch moegestreden overwinning voor Democraat Hillary Clinton, valt het kiesgedrag van de Amerikanen niet te voorspellen. Desalniettemin wijzen opiniepeilingen er toch veelal op dat dit meer een stem tegen Republikeinse kandidaat Trump is dan vóór Clinton. Met een enigszins negatieve en weifelende ondertoon sluit ik hierbij dit artikel af; er zit niks anders op dan afwachten.

Ook in Groningen kan de verkiezingsnacht in stijl worden gevolgd: het Groninger Forum organiseert in de nacht van 8 op 9 november een “Election Night”. Hier worden de uitslagen natuurlijk nauwlettend in de gaten gehouden, maar daarnaast biedt het Groninger Forum ook een randprogramma aan. Er zijn presentaties, discussies, workshops, comedy, live muziek en een speechwedstrijd.Zie hier voor het precieze rooster van de nacht.

Door Cécile Reinkingh
photo used in header

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s