Het DWDD Pop-up Museum: BN’ers of kunstkenners?

Bron header: wwwetenschap.nl

Door: Lisa Sweere 

Na het daverende succes van het DWDD pop-up museum is tot 25 mei deel II nu te bewonderen in het Allard Pierson. Niet geheel verrassend bleek het idee van negen BN’ers die kunst uit het depot van bekende musea plukken een kaskraker te zijn. De populaire website nu.nl had van tevoren pessimistische verwachtingen:

‘En dan ook nog op initiatief van het populaire tv-programma De Wereld Draait Door, waarin vuistdikke romans worden gereduceerd tot oneliners en popliedjes ingedikt tot ringtoneformaat. Dat moet wel een populistische show worden.’

Maar zelfs na deze snauw naar Matthijs van Nieuwkerk nuanceerde de website zijn vooronderstelling. En terecht want populistisch of niet, geestverruimend was het ook!

Neem alleen al ‘het museum’ van Sander van de Pavert, bekend van Lucky TV. Hij koos schilderijen uit het depot van het Mauritshuis, een tamelijk conventioneel museum met schilderijen van de Nederlandse koningsfamilie. Via de audiotour wordt de bezoeker bij elk schilderij voorzien van ‘informatie’, uiteraard door onze eigen Willem met Haags-accent. Het droge commentaar levert letterlijk rijen mensen op die een stuk langer bleven hangen dan dat een ‘normaal’ museum gewend is.

Het scheepvaartmuseum is een van mijn favoriete plekken in Amsterdam. Veel verwachtte ik dus van de gelukzalige die dit depot een bezoekje mocht brengen. Daan Roosegaarde kende ik niet, maar hij scheen kunstenaar en uitvinder te zijn en een beetje kunstzinnigheid werkt meestal wel. Totaal vergeten schilderijen van oceanen haalde hij van stal en dat levert een mooi tijdsbeeld op. De horizonnen hangen precies op dezelfde hoogte en een spot draait langzaam rond om je te leiden door de geschiedenis der oceanen.

Maar de meeste punten gaan toch wel naar Robbert Dijkgraaf (Nederlands wiskundige, theoretisch natuurkundige én universiteitshoogleraar aan de UVA).  ‘Wat kan deze man niet’, vroeg ik direct me hierna af. Met voorwerpen uit het Teylers Museum en Museum Boerhaave is de ruimte ingericht alsof hij ook in zijn vrije tijd al jaren musea inricht. Aan elk hoekje is aandacht besteed met de nauwkeurigheid van een wiskundige en overal staat interessante informatie. Zelfs aan de sfeerbelichting is gedacht.

Als dit de o zo bevreesde consequentie is van de commercialisering die DWDD met zich meebrengt, dan is daar toch weinig negatiefs op aan te merken. Hoogstens de dure toeristenprijs van een kaartje, want ik wil nog een keer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s