De noodzaak van kunstdepots

Door: Warda El Shafiy

De laatste paar maanden wordt er steeds meer aandacht besteed aan de verborgen wereld van de musea, de depots. Zo heeft de Volkskrant afgelopen jaar de depots in het licht gezet met onder andere het artikel ‘De wondere wereld van het museumdepot: Schatkamer of stofnest?’. Ook is al het tweede Pop-Up Museum geopend in Amsterdam. Dit is een initiatief van De Wereld Draait Door om geselecteerde kunst uit de depots tentoon te stellen.

Een depot is een ruimte waar (tijdelijk) spullen bewaard kunnen worden. Het Groninger Museum heeft bijvoorbeeld een depot in Hoogkerk. Dit depot bevat ongeveer veertigduizend kunstwerken en objecten die dus niet in het museum staan. Het heeft een oppervlakte van wel duizend vierkante meter en heeft 5,3 miljoen euro gekost. Dit geld is gebruikt voor het huren van de ruimte, de inrichting en om het ideale klimaat te creëren waarin de kunstwerken niet beschadigd raken.

depots

Zo klinken depots voor het Nederlandse publiek zeer negatief: Kunst dat betaald is van belastinggeld, maar niet bereikbaar is voor het volk. Ook ligt de kunst opgeslagen in zeer dure depots. Maar zo simpel ligt het echter niet. Depots zijn van groot belang voor musea. Musea hebben hun depots nodig om variatie aan te kunnen brengen in hun vaste collectie. Daarnaast geeft een depot het museum de mogelijkheid kunstwerken aan andere musea uit te lenen en toch een volwaardige collectie tentoon te kunnen stellen. Zo kan het depot wel gezien worden als het fundament van een museum. Zonder zou een museum niet kunnen bestaan. De waarde van een museum wordt namelijk onder andere bepaald door de objecten en kunstwerken die zij in hun bezit hebben. Omdat deze objecten niet altijd in de collectie kunnen staan, kan het museum ze opslaan en zo toch haar status behouden.

Het is natuurlijk geen ideale situatie, prachtige kunst opgeslagen in een kelder. Vandaar dat het zo positief is dat er de laatste tijd steeds meer initiatieven komen om deze kunst ook tentoon te stellen, zoals het Pop-Up Museum en het Haagse Mauritshuis. Want de kern van het probleem is dat er in Nederland veel te veel mooie kunst is en te weinig plek om het op te hangen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s