Verborgen Kunst in Studentenhuizen Deel 2: Pakhuis London

Deze week ging ik langs bij het prachtige, vijftiende -eeuwse Pakhuis London aan de Hoge der Aa, in de hoop verborgen kitsch- en kunstschatten te ontdekken. Vroeger werd hier graan opgeslagen, tegenwoordig wonen er twaalf studenten tussen grootmoeders koffiekopjes en zelfgemaakte muurschilderingen.

Door: Myrte Brander

Pakhuis London is een christelijk huis, maar dan wel een waarin een jezusbeeldje als bieropener wordt gebruikt. Ik werd hier rondgeleid door Henk, die naast zijn studie veel met muziek doet. Hij heeft jarenlang gezongen, speelt piano en elke zondagmorgen speelt hij orgel in de kerk. Eén van de meest bijzondere kunststukken die hij mij liet zien, is het stippen- en strepenpatroon dat te zien is op onderstaande foto. Deze abstracte, kleurrijke schildering is gemaakt door een oud-huisgenoot, Erik.

Pakhuis Londen 2

Deze oud-huisgenoot ontdekte een programmaatje waarmee het mogelijk is om de decimalen van Pi om te zetten in stippen en strepen. Op deze manier wordt het kunstwerk een visualisatie van de miljoenen cijfers die volgen op 3,1415. Hoe dit precies werkt, weet ik helaas niet, en de muurschildering is nog niet klaar. Eens in de zoveel tijd komt Erik langs en voegt hij enkele verbindingen toe.

De kunstige en kleurrijke schildering is in mooi contrast met de grauwe kleuren van het trappenhuis. In deze Sovjet-sfeer komen we, als we nog een trap oplopen, bij een kunstwerk dat wel erg goed past (zie links hieronder). Toen Henk even weg was besloten zijn huisgenoten hem te vereeuwigen in de vorm van een Stalinportret. Zij deden dit door middel van een projectie met een beamer, waarna ze het portret opvallend gedetailleerd hebben ingekleurd.

Toen er toch echt weer een wit wandje van opvulling moest worden voorzien, hebben de Pakhuis Londonaars een sjabloon gemaakt van de voorzijde van het huis. In de woonkamer hebben ze dit sjabloon bespoten met donkerblauwe graffiti, met als resultaat het bovenstaande abstracte kunstwerk. Het blauw van de graffiti kleurt mooi bij de massieve, rood-/paarsbruine balken die de constructie van het huis vormen. Deze balken stammen nog uit de vijftiende eeuw, wat dit huis een hele bijzondere uitstraling geeft.

In de wc op de bovenste verdieping komen we eindelijk wat echte kitsch tegen. Als je de deur open doet, lijkt alles nog onschuldig. Maar zodra de lamp aangaat, ben je plots in een roze kitsch-hemel beland en schalt Shakira uit een klassiek radiootje. Ga je vervolgens op de met remsporen besmeurde wc zitten, dan word je aangekeken door een cameraatje die – versierd met Tibetaanse vlaggetjes en een Hawaiiaanse bloemenkrans – in de hoek hangt. Erg cultureel.

In dit huis waar koffiekopjes van oma of de Mamamini worden stuk gegooid als ze te lelijk zijn of te veel bloemen hebben, en waar een commissie is ingesteld om de woonkamer te versieren als er een leip huisfeest is, valt verrassend veel kunst te ontdekken. Veel hiervan is origineel en zelfgemaakt, maar ook voor gezellige kitsch hoef je niet ver te zoeken.

 

Wil je met jouw studentenhuis meedoen? Mail naar usva.sc@rug.nl

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s