College tour met Floortje Dessing

Floortje Dessing is welbekend in Nederland dankzij haar vele reisprogramma’s. Een van Floortje’s huidige projecten is het programma ‘Floortje naar het einde van de wereld’, waarin ze op bezoek gaat bij mensen die bewust de keuze hebben gemaakt om de bewoonde wereld achter zich te laten en zich ver van de beschaving te vestigen. Ook Floortje zelf is voor haar programma’s vaak van huis en leeft haast een nomadenbestaan. Afgelopen week was de avonturier echter gewoon in Amsterdam, waar ze op bezoek was bij het programma College tour.

Door: Martine Zeevaart

Op donderdag 25 februari zitten we rond 12 uur ‘s middags in het theater van Boom Chicago Amsterdam. De zaal is toepasselijk ingericht met oude reiskoffers en wereldbollen. De ideale omgeving voor een college tour met niemand minder dan Floortje Dessing!

Na een paar minuten komt de cameraploeg van college tour met een paar opmerkingen. Allereerst moeten we een aantal keer oefenen met het applaus voor een optimaal resultaat. Daarna komt Twan Huys tevoorschijn. Ook hij wil eerst het gebruik van de microfoon even met ons oefenen. Hij vertelt dat het programma van te voren niet is gescript. Dat werd in de vorige aflevering maar al te duidelijk dankzij een klein akkefietje met Daan Roosegaarde, bekent hij lachend. We mogen gedurende de opname dus spontaan vragen stellen aan Floortje, al moeten we wel de microfoon tot onze beschikking zien te krijgen.

Wanneer Twan weer buiten beeld stapt en meedeelt dat Floortje elk moment binnen kan komen, stijgt de spanning in de zaal. Vlak daarna roept de cameraman: ‘3, 2, 1 … En we draaien!’. Twan komt weer tevoorschijn en wordt door ons begroet met een daverend applaus. De opnames zijn nu echt begonnen! Nadat Twan het programma kort aankondigt, loopt Floortje de zaal binnen. Weer begint iedereen met klappen en joelen. Het is aan Floortje duidelijk te zien dat dit wat met haar doet. Ze is helemaal overrompeld door het enthousiasme uit de zaal.

Floortje loopt naar het podium waar ze Twan de hand schudt en naast hem plaats neemt. Alleen een tafeltje met een karaf water staat nog tussen hen in. Twan breekt het ijs door haar direct te vragen naar haar studententijd. Floortje begint te lachen en antwoordt dat ze vrij wild was als studente. Ze hield van feesten en het studeren schoot er vaak bij in. Ze heeft ook niet echt een opleiding afgemaakt en rolde dankzij veel geluk en lef in een radioprogramma. Daar vroeg iemand aan haar of ze niet op tv wilde. Zo is Floortje in het presentator vak gerold.

Tijdens het interview is er vaak ruimte voor de studenten in de zaal om vragen te stellen. Er worden op zo’n donderdagmiddag in het Boom Chicago theater veel meer vragen gesteld dan er uiteindelijk op tv uitgezonden worden. Wat me opvalt is dat Floortje bij veel vragen hele uitgebreide antwoorden geeft, waarbij er af en toe een toepasselijke foto op het scherm wordt afgebeeld. Dit zal dan wel niet bij het script horen…

Wat me verder sterk is bijgebleven van deze middag is dat Floortje heel vaak benadrukt hoe fijn Nederland eigenlijk is. Ze vertelt dat ze het altijd heerlijk vindt om weer terug te komen in Nederland omdat het gewoon een van de mooiste landen op aarde is. Volgens haar kent Nederland namelijk veel vrijheden en zijn Nederlanders vrij open minded. Helaas is dit tegenwoordig wel veranderd door de vluchtelingenproblematiek. Floortje stelt dat Nederlanders een beetje beangstigd zijn door de grote toestroom van vluchtelingen en dat dit nogal wat bekrompenheid oplevert.

Ook Floortjes fysieke gezondheid komt vaak aan bod tijdens het interview. Een centrale vraag in het interview is dan ook of Floortje nog wel lang met het programma door kan gaan. Hier geeft ze natuurlijk niet echt een resoluut antwoord op, maar het wordt wel duidelijk dat het programma erg zwaar voor haar is. Floortje bevestigt namelijk dat ze wel roofbouw pleegt op haar lichaam door dit programma nog steeds te maken. De daaropvolgende vraag van Twan is dan ook of ze ook een back-up plan heeft. Gelukkig heeft Floortje dat wel. Ze heeft nog veel projecten in Nederland lopen waar ze zich dan op kan focussen. Al neemt dat niet weg dat ze het vreselijk jammer zou vinden mocht ze met haar droombaan moeten stoppen, want reizen is toch echt wel de kern van haar leven geworden.

Aan het eind van het openhartige interview krijgt Floortje een warm applaus van het publiek. Na afloop van de opnames stapt ze dan ook nog enthousiast het publiek in om persoonlijk contact te krijgen met de studenten. Al snel heeft ze een grote groep studenten om haar heen staan! Met een grote glimlach op haar bruine gezicht neemt Floortje alle tijd voor de studenten. Zelf lopen wij stilletjes naar de uitgang en verlaten de zaal met een glimlach op ons gezicht. Het was zeker de moeite waard om naar Amsterdam te komen voor deze college tour.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s