“De kleine glimlach die je krijgt als je luistert naar de muziek, die is het allerbelangrijkste.”

Davey Bakker, danser bij Club Guy & Roni, zal vanaf 19 februari een drietal dansworkshops verzorgen in Usva. Waar komt zijn passie voor dans vandaan? En wat wil hij dansers meegeven tijdens de workshops? 

“Pas dit jaar, ik ben nu tweeëntwintig, begin ik mijn liefde en passie voor dans echt te leren kennen.” Het is een uitspraak die ik niet helemaal had zien aankomen als ik in gesprek ben met Davey Bakker, danser bij het internationale dansgezelschap Club Guy & Roni. Als bijna afgestudeerde van dansacademie Codarts kwam hij in seizoen 2013 – 2014 terecht bij Club Guy en Roni’s Poetic Disasters Club (waarbij jonge getalenteerde dansers een jaar aan een project werken, red.), om daarna door te stromen naar de vaste groep dansers van ‘de Club’. Een echte passie voor dans zou misschien vanzelfsprekend moeten zijn voor iemand die al zo lang met dans bezig is.

Maar als we iets verder teruggaan in de tijd, is de uitspraak toch niet zo onverwacht. Toen Bakker klein was, had zijn moeder een dansschool waar hij als peuter al begon met dansen. Na een kort uitstapje naar turnen kwam hij toch weer terug bij het dansen. Bakker’s talent bleef niet onopgemerkt en zijn docenten raadden hem aan om naar de HAVO voor muziek en dans te gaan.

“Mensen kunnen zoveel tegen je zeggen, maar je begrijpt dingen pas als je zelf een keuze maakt.”

En zo geschiedde, maar Bakker’s motivatie kwam meer van buiten dan van binnen. Niet dat dit betekent dat er geen motivatie was:  “Natuurlijk vond ik dans toen ook leuk, anders had ik het niet gedaan. Maar toen was het meer dat het me gemakkelijk werd gemaakt, omdat andere mensen zeiden: ‘je bent getalenteerd en je kunt dit’. Mensen kunnen zoveel tegen je zeggen, maar je begrijpt dingen pas als je zelf een keuze maakt. Pas toen ik op mezelf woonde en zelfstandig moest zijn, heb ik die keuze kunnen maken.”

Bij Club Guy & Roni vindt Bakker alle ruimte om zijn (hernieuwde) passie voor dans te uiten. Net als Usva dansdocente Maxime Landstra, begon Bakker bij de Poetic Disasters Club (PDC), waarbij jonge getalenteerde dansers de kans krijgen hun talent te ontwikkelen door mee te werken aan een project van een jaar. Een unieke kans, vindt Bakker: “Ik denk dat je nergens zo’n ervaring krijgt als bij de PDC. Je bent écht een gezelschap an sich. Je zit niet aan de kant.”

Davey1
Bakker in PDC’s ‘Alpha Boys’

Met de PDC heeft Bakker ook voorstellingen gegeven in Rusland, maar dat is niet het antwoord als ik hem vraag wat hij het tofste vindt dat hij tot nu toe heeft meegemaakt. “Het tofste tot nu toe is de toer van Sneeuwwitje (samenwerking tussen het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni in 2015, red.). In die voorstelling heb ik ook kunnen acteren en heb ik tekst mogen lezen, wat mijn wereld weer groter heeft gemaakt. Ik ben heel dankbaar voor die kans, en ik ben regisseur en tekstschrijver Ko van den Bosch dankbaar voor zijn vertrouwen om mij tekst te geven. Daarnaast hadden we een ontzettend hechte groep, wat ook erg belangrijk is.”

“Dansers moeten niet bewegen puur omdat een docent dat van ze vraagt.”

Vanuit Club Guy en Roni geeft Bakker ook workshops en in februari zal hij dit ook voor Usva gaan doen. Als ik hem vraag wat hij deelnemers mee wil geven, is het antwoord “De essentie van dansen.” Maar wat is die essentie dan? Bakker legt uit dat hij graag wil dat dansers nadenken over de vraag ‘waarom wil ik bewegen?’. Dansers moeten niet bewegen puur omdat een docent dat van ze vraagt. Ze moeten zich bewust worden van de gedachte en de reden achter de beweging: “Zo werken we bij de Club ook heel veel. Het is snel bewegen met veel energie. Er zit een soort noodzaak achter: de noodzaak om weg te rollen en snel op te staan. Die bewustwording, dat zou ik proberen over te brengen.”

Die essentie, het nadenken over waarom je iets doet,  is iets wat Bakker alle (beginnende) dansers mee zou willen geven. Dansopleidingen hechten veel belang aan technische dingen zoals het op een bepaalde manier strekken van je voet. Daarin schuilt volgens Bakker het gevaar dat het te veel om de buitenkant draait. Dansers moeten daarom terug gaan naar zichzelf en naar binnen: “Sluit je ogen, zet de muziek aan, en geniet. Begin klein, in plaats van na te denken over mooie bewegingen. Kijk wat de muziek met je doet, al beweeg je enkel je grote teen. Dan vind je de essentie weer terug: waarom je van bewegen houdt. Dát is belangrijk, niet de angst dat je been niet hoog genoeg is.”

Langzaam zie ik bij Bakker een glimlach verschijnen, met een bijbehorende twinkeling in z’n ogen. Hier komt de echte passie naar boven en het enthousiasme dat hij uitstraalt werkt aanstekelijk: ”Ik denk dat die kleine glimlach die je krijgt wanneer je je ogen sluit en luistert naar de muziek, dat die het allerbelangrijkste is, voor mij althans. Die kun je vinden tijdens het uitgaan, dat hoeft helemaal niet in theater of tijdens de dansles. Het kan ook op een heel ander moment zijn. Het kan ook als je door de stad loopt met je oortjes in en je loopt op het ritme van de muziek, en dan die kleine glimlach krijgt. En als je dat kan vinden en daar aan vast kan houden, dan is het gewoon goed.”

________________________________________________________________________

Enthousiast geworden? De workshops vinden plaats op vrijdag 19 februari, vrijdag 26 februari en vrijdag 4 maart. De kosten zijn €7 per workshop, contant te betalen aan de balie van Usva (Munnekeholm 10). Je kunt je voor één workshop opgeven of voor meerdere. Meer informatie is te vinden op de Usva website en in het Facebook evenement.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s