GST’s memorabele feest

Het Groninger Studenten Toneel speelde op 2, 3 en 4 februari het toneelstuk Festen, geregisseerd door Dio van Velden, in het Usva Theater. Het stuk, naar de gelijknamige film uit 1989 van Thomas Vinterberg, vertelt het verhaal van een familie die samenkomt voor de 50ste verjaardag van vader Helge. Het is een groot feest, waarvoor naast de kinderen en vrouw van Helge ook de rest van de familie en vele andere gasten waren uitgenodigd.

Het publiek werd gevraagd zich ‘festenlijk’ te kleden voor deze heugelijke dag. Dit bleek met reden te zijn gedaan, want in de bewerking van Festen door GST was het publiek in voor een totaalbeleving. De toeschouwers waren de andere gasten op het feest van vader Helge en men werd verwelkomd door een prachtig gekleed ontvangstcomité. Ook kreeg iedereen een glaasje Prosecco aangeboden, voor bij de toast. De binnenring van het publiek zat samen met de acteurs aan de lange eettafel, met aan het hoofd vader Helge met vrouw en dochter, en kreeg zelfs een lekker kopje tomatensoep aangeboden, het was tenslotte een diner. Hoewel dit gezellig klinkt, blijkt niets minder waar wanneer zoon Christiaan een verschrikkelijk familiegeheim onthult en er op het toch al wat aparte en ongemakkelijke feest geen gezelligheid meer overblijft.

Tussen de onthullende speeches en fysieke ruzies door doet de (hilarische) ceremoniemeester nog zijn best om de gasten, maar ook gastheer Helge, tevreden te houden. Dit lukt hem goed, hij weet telkens weer een lachsalvo vanuit het publiek teweeg te brengen wanneer hij weer op zijn stoel klimt en met zijn boa zwaait. Maar ook de luidruchtige discussies, fysieke gevechten en romantische momenten weten veel bij het publiek los te maken.

Hieraan is te zien hoe goed GST geslaagd is in zijn poging om het publiek bij de voorstelling te betrekken. Waar je de avond begon als toeschouwer, eindige je deze met het gevoel dat je daadwerkelijk aanwezig was op dit memorabele feest. Dit was onder andere omdat overal wel iets gebeurde. In de hoek stond de kokkin fles na fles alcohol naar binnen te gieten, en aan het eind van de lange eettafel zat Christiaan de gebeurtenissen te overdenken onder het genot van vele glazen vodka. Dit gebeurde terwijl op de eettafel andere scenes werden uitgespeeld, het publiek was omringd door het toneelstuk. Dit maakte dat de ongemakkelijke stiltes van de familieleden ook jouw ongemakkelijke stiltes werden, en de opluchting was ook bij het publiek groot wanneer de ceremoniemeester hier de aandacht weer van afleidde. GST wist op deze manier het publiek volledig bij de gebeurtenissen te betrekken, wat deze avond echt tot een totaalbeleving maakte en zorgde voor een rollercoaster aan emoties zowel op als naast het toneel.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s