Fresh New Item: Verborgen Kunst in Studentenhuizen

Voor dit nieuwe item gaan wij langs bij studentenhuizen om verborgen kitsch- en kunstschatten te ontdekken. Voor deze kickoff ging ik langs bij ’t Koetshuys, een studentenwoning aan de Aweg die van een voormalig koetshuis meerdere malen is omgebouwd, over een periode van zo’n 150 jaar (tussendoor was het onder andere een kraakpand en kunstgalerie). In de negentiende eeuw werden hier nog paarden gestald, tegenwoordig wonen er elf studenten tussen Rembrandtreplica’s en zelfgemaakte schilderijen.

Ik werd rondgeleid door Willemien. Zij is geschiedenisstudente, zangeres in een band en als Commissaris PR van het bestuur van haar studievereniging dagelijks bezig met creatieve posters, fotografie en website-content.

Hierboven zie je een van de topstukken in het huis: een replica van de Nachtwacht. Ik hoorde van Willemiens huisgenoten dat gasten vaak niet weten welk schilderij het is. De replica is namelijk zo slecht dat je er als beschouwer door in verwarring wordt gebracht. Het schilderij zou zo’n twee jaar geleden voor één à twee euro op de kop getikt zijn bij de Mamamini, om meer cultuur in het huis te brengen. Het kunstwerk hangt nu in de keuken. Als je in deze ruimte je blik naar boven laat glijden, voorbij de balken richting het hoge plafond, ontdek je verder een aantal conceptuele kunststukken (verkeersborden) en arthouse filmposters.

Het volgende kunstwerk, een (lijkt het) Siciliaans landschap, is met recht een ontzettend mooi schilderij te noemen. Het bijzondere is dat het is geschilderd door de vriendin van een van de studenten uit ’t Koetshuys. Het schilderij hangt in de lange gang waaraan de kamers gelegen zijn. Opvallend is de semi-creatieve beschildering van de muur van deze gang: als scheiding tussen het wit en blauw is er – met de hand? – een oriëntaals-ogend lijnenspel geschilderd.

Vooral in studentenhuizen is ‘kunst’ een fluïde begrip. Zelfs de wild betekende, beschreven en volgeplakte wc-deuren kunnen als een kunstitem worden gezien, maar bovenal als epicentrum van de identiteit van een huis. Nu heb ik in ’t Koetshuys de wc niet gefotografeerd, maar in lijn met het idee van kunst als breed en fluïde begrip wél deze Zuid-Amerikaanse knuffel.

Het verhaal achter de knuffel is verdrietig maar ook mooi. Als je kijkt naar de bovenstaande foto en probeert in gedachten alle cultuurverschillen weg te denken, zijn de twee naast elkaar gelegen knuffels zo goed als identiek. De rechter had Willemien in Nederland van een vriendin gekregen, de linker had een reismaatje voor haar gekocht op een markt in Argentinië, nadat Willemiens daypack hier was gestolen met al haar waardevolle bezittingen erin – waaronder dus de knuffel met het rode mutsje. Later bleek de knuffel ergens in haar backpack te zitten, dus echt kwijt was ze hem niet en hij kon samen met het Argentijnse kunstwerkje mee terug naar Nederland.

In ’t Koetshuys bevinden zich nog vele andere kunstwerken en kitsch objecten, waaronder een Kretaanse aardewerken kaarshouder in de vorm van een schelp, een schilderij van een woeste zee met zeilboten, een Russische poster waarvan het niet helemaal duidelijk is wat het is, en nog veel en veel meer. Het één hangt, staat of ligt vanuit de eigen liefde voor kunst, het ander vanwege een waarde die teruggaat naar de tijd van overgrootvaders, of misschien omdat een huisbaas het kunstwerk heeft geplaatst. Wat in ieder geval gezegd kan worden, is dat met de kunst een deel van de cultuur en identiteit van het huis wordt gevormd.

 

Wil je met jouw studentenhuis meedoen? Mail naar usva.sc@rug.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s