Geen Vee maar Vega

De twee ons groenten en twee ons fruit zijn voor menig mens al nauwelijks te halen op een dag. Daarnaast wordt gevarieerd eten aangeraden, maar moet eten vooral ook lekker zijn. Ook moet er rekening worden gehouden met de smaakwensen van iedereen die mee eet. Al snel komt de keuze dan neer op een makkelijke pasta pesto met groenten en kip, want wie lust dat nou niet? Maar denk jij wel eens na over hoe vaak je nou vlees eet in de week? Dit is een vraag waar in het algemeen niet veel over wordt nagedacht. Met de stress van tentamens, werken, sporten en uitgaan, ben je soms al blij dat er überhaupt eten in de koelkast ligt. Toch is het wel degelijk belangrijk om over deze vraag na te denken.

Het schijnt dat Nederlanders al minder vlees eten dan een jaar geleden.[1] Maar uit eigen ervaring weet ik dat nog lang niet iedereen zich bewust is van de impact van vlees. Natuurlijk kennen we allemaal het argument dat het zo zielig is voor de dieren. Dit al lang bekende argument weerhoudt echter veel mensen er niet van om toch dagelijks vlees te eten. Er is echter nog een belangrijker argument om het vlees een dagje te laten staan: de veeteelt wordt gezien als de grootste vervuiler van het milieu ter wereld. Het zijn dus niet de auto’s, vliegtuigen of wapenindustrie, maar de kippen, koeien en varkens die het milieu het zwaarste belasten. Dit komt door de hoge uitstoot van broeikasgassen zoals methaan en lachgas die geproduceerd wordt door de veehouderij. Daarnaast gaat de veehouderij ten koste van zeer veel plantaardig materiaal. Aan één kilo vlees gaat vijf kilo plantaardig materiaal op.

Vlees is dus slecht voor het milieu, maar door een kleine levensaanpassing kun jij de situatie al verbeteren. Een makkelijke bijdrage is om minstens één dag in de week geen vlees te eten. Als je dan toch graag iedere dag vlees wil eten, kun je ten behoeven van het milieu beter kiezen voor kip dan voor rund- of kalfsvlees. Ook vleesvervangers op basis van zuivel zijn lang niet zo goed voor het milieu dan ze doen klinken. Zij belasten het milieu evenveel als kip. Het allerbeste kun je op de vlees-vrije dag kiezen voor plantaardige producten, zoals noten, peulvruchten en sojaproducten. Dus kies voortaan in de supermarkt niet voor rund of kip, maar ga voor een (plantaardig) vegetarisch recept. Zo draag je op een simpele manier bij aan een betere wereld!

 

 

Meer weten?

Fragment programma Zondag met Lubach van 1 november 2015.
https://www.youtube.com/watch?v=RXRQNlxN5KY

 

 

[1] http://www.nu.nl/eten-en-drinken/4137763/nederlanders-eten-steeds-minder-vlees.html

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s