Bowie: Part 1

Door Myrte Brander

Ik stapte laatst uit de metro ergens in Amsterdam-Zuid en het eerste wat ik zag was een poster voor de tentoonstelling David Bowie is. Ik ben zo iemand die altijd veel te enthousiast wordt als iets of iemand uit Groningen bekendheid heeft ergens anders in het land – “de Groningse Sarena heeft Heel Holland Bakt gewonnen!”, “de knappe bodyguard van Adele is Peter uit Groningen!” – dus ik werd hier nog opgewekter van dan ik al was.

Daarnaast noem ik mezelf altijd trots een David Bowie-fan.

Blijkbaar – kwam ik later achter – is David Bowie is een beroemde tentoonstelling. En op het feit dat deze nog naar Groningen is gekomen, zijn we met z’n allen stiekem een beetje trots.

Bowie 1

Album cover shoot voor Aladdin Sane, 1973. © The David Bowie Archive and (under license from Chris Duffy) Duffy Archive Limited

Ik was in Amsterdam-Zuid op bezoek bij een fotograaf. Aan het eind van de dag vroeg hij mij verbaasd of ik echt helemaal uit Groningen kwam en of ik nu weer helemaal terug moest. Hij vertelde dat hij binnenkort ook naar Groningen ging, voor de David Bowie tentoonstelling. Deze man mocht ik wel.

Toen ik ging nadenken over mijn eigen kennis van David Bowie en de muziek die hij tegenwoordig maakt, schrok ik een beetje. Ik had namelijk geen enkel beeld van zijn latere lp’s, dus ik had eigenlijk het recht niet om zo idolaat te zijn.

Als klein meisje werd ik er gek van dat mijn ouders hun eigen muzieksmaak zo hard door de strot van mij en mijn zus duwden door zowel thuis als in de auto veel te hard David Bowie, Spirogyra, Kraftwerk, King Crimson of Pink Floyd aan te zetten. De irritatie zorgde ervoor dat ik koste wat het kost een hekel wilde hebben aan de muziek, zodat ik met mijn zuurste hoofd en met mijn armen over elkaar op de achterbank kon zitten. Soms was ik in een goede bui en vroeg ik of mijn ouders Starman van David Bowie op wilden zetten. Niet dat ik al Engelse woorden kon verstaan of dat ik wist dat het nummer van Bowie was, toch wist ik waar het nummer waarschijnlijk over ging en deed ik woeste pogingen om de klanken van de lyrics na te bootsen. Ook weet ik nog dat mijn moeder vaak samen met mijn zus en mij door de kamer danste op het nummer Wild Is The Wind

Een paar jaar geleden stuitte ik op de cover van de astronaut Chris Hadfield van het nummer Space Oddity, die hij al zwevend aan boord van het Internationale ruimtestation ISS heeft opgenomen. Weer was ik veel te enthousiast, net als toen ik Honeymoon – de nieuwe lp van

Bowie 2

Shot uit de video van de cover van Chris Hadfield van het nummer Space Oddity

Lana del Rey – beluisterde en haar in het nummer Terrence Loves You de zin ‘Ground control to Major Tom’  hoorde zingen: rechtstreeks overgenomen uit Space Oddity.


Bowie’s invloed

Ik verbaasde mij erover hoeveel invloed Bowie heeft uitgeoefend en nog steeds uitoefent. Ik wist dat ik met de bovenstaande voorbeelden nog maar het topje van de ijsberg had ontdekt, en het zijn natuurlijk slechts persoonlijke aanrakingen. Toen bedacht ik mij dat David Bowie altijd een vernieuwer en popicoon is geweest en dat in mijn eigen omgeving gewoon verbazingwekkend weinig mensen naar zijn muziek luisteren. Waar komt deze onderwaardering vandaan?

David Bowie is niet een muzikant, hij is een kunstenaar. Het werk dat hij maakt is surrealistisch, experimenteel en expressief. Dit maakt zijn muziek en alles eromheen net zo intens als de blik in zijn ogen. Ik heb altijd gedacht dat hij heterochromie heeft, maar blijkbaar heeft een vriend hem in 1962 zijn oog gestoken toen zij ruzie hadden over een meisje. Sindsdien is zijn linker pupil constant verwijd. (Best wel badass).

Bowie 3Shot uit de video bij het nummer Valentine’s Day

Ik denk dat de artisticiteit en expressiviteit van David Bowie niet iedereen uit mijn generatie even sterk aanspreekt. Na wat navraag te hebben gedaan bij vrienden kon ik tot de conclusie komen dat als zij iets hadden met Bowie, dit rechtstreeks bij hun ouders vandaan kwam. Net als bij mijzelf.


Bowie beleven

Vanaf a.s. 11 december is in het Groninger Museum de overzichtstentoonstelling over David Bowie te zien waar ik het hierboven ook al even over had. Ik durf het bijna niet te stellen, waarschijnlijk omdat mij als Geschiedenis-student geleerd is om alles zo intens te nuanceren totdat er weinig tot geen stelligheid overblijft, maar het is David Bowie geweest die in de jaren ’60, ’70 en ’80 de rock- en popcultuur heeft gevormd. Natuurlijk was hij hierin niet de enige, maar hij was – en is nog steeds – enorm baanbrekend. In een caleidoscopische reis langs toneelensceneringen, animaties, video-installaties, mode en design krijg je een beeld van al zijn artistieke invloeden en van de roerige jaren van de afgelopen decennia. Ik denk dat de tentoonstelling ontzettend de moeite waard is voor iedereen die ook maar een beetje van muziek, mode of kunst houdt.

Weer heel iets anders, maar enorm aansluitend, is het concert van het Noord Nederlands Orkest (NNO) op 11 en 12 december: What’s on David Bowie’s Playlist?. Ik vind orkesten ontzettend gaaf, omdat je door de grote hoeveelheid instrumenten wordt overspoeld door golven van muziek. Toch ga ik niet zo snel uit mijzelf naar orkestrale optredens. In dit optreden wordt niet alleen een muzikale tocht gemaakt langs de invloeden die Bowie heeft gehad (bijvoorbeeld op Philip Glass), maar ook muziek opgevoerd die hém heeft geïnspireerd. Dit is interessant, want hoe vernieuwend hij ook was, zelfs Bowie staat niet los van de invloed van anderen. Het concert wordt gepresenteerd door DJ en acteur Eric Corton, ik ben erg benieuwd hoe dit gaat zijn in combinatie met de klassieke stukken (o.a. Richard Strauss) en minimalistische muziek (o.a. John Adams) – en nog heel veel meer – die het NNO zal gaan opvoeren.

Zelf ben ik op donderdag 10 december aanwezig bij de perspreview van de tentoonstelling in het Groninger Museum en van het concert van het NNO. Ter gelegenheid hiervan zal ik het daaropvolgende weekend nog een blog posten over mijn ervaringen. Ik ben dan waarschijnlijk te laat om nog een invloed te kunnen uitoefenen op iedereen die twijfelt of ze naar het concert willen gaan, dus bij deze ben ik alvast erg benieuwd naar jullie ideeën over David Bowie en naar alle impressies die jullie na afloop zullen hebben van het concert What’s on David Bowie’s Playlist? ! Deze winter is heel Groningen in de ban van de Bowie-koorts, zo draait het Groninger Forum ook tien films met Bowie als acteur, muzikant en inspiratiebron. Mij lijkt het ontzettend tof om jullie bij deze koorts te betrekken, dus laat hieronder een reactie achter of stuur mij een mailtje: myrteivaraya@gmail.com.

Tot slot nog een lijstje van mijn favoriete Bowie-nummers:

  1. Starman
  2. Valentine’s Day
  3. Blackstar
  4. Space Oddity
  5. Life on Mars?

 

 

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s