Jazz Combo in het Usva theater

De eerste tien weken van de cursussen van Usva zijn geweest en dus is het tijd voor de cursuspresentaties, die deze hele week (30 november tot en met 4 december) zullen plaatsvinden.

Op maandagavond was de eerste cursuspresentatie, het Jazzcombo, geleid door Winfred Buma en José Zwerink. Een piano, twee zangers, een zangeres, een contrabas, twee gitaren, twee saxofoons en een drumstel; jonge en oude mensen; internationale en Nederlandse studenten. Op het eerste gezicht leek het voor mij een wat bij elkaar geraapte boel, maar na het eerste nummer was het direct duidelijk:  de stemmen, de instrumenten, alles paste en klopte bij elkaar, hoewel ze dus nog maar tien weken samen spelen. Met dit eerste nummer werd direct de toon gezet, een heerlijk jazzgevoel. Je waande je zo in het Amerika van begin vorige eeuw.

Het genre jazz is ontwikkeld in Amerika. Jazz is een versmelting van Afrikaanse en Europese muziekstijlen. Het kenmerkende aan jazz is dat er tijdens het spelen door de muzikanten veel geïmproviseerd wordt. Tijdens het Jazzcombo kwam dit dan ook goed naar voren. In de meeste jazznummers bestaat er een vaste melodie, als het ware een refrein, als ik het zo kan noemen. Deze werd door alle instrumenten en zangers samen werd gespeeld en gezongen. Maar zo nu en dan nam elke instrumentalist(e) of zanger(es) zijn of haar eigen moment voor een geïmproviseerde solo, geïnspireerd door die vaste melodie. Zo is het als kijker ook zeer vermakelijk omdat je werkelijk niet weet wat er gaat gebeuren, omdat de muzikanten dat zelf ook nog niet weten.

Het meest opvallende nummer was een stuk uit Ethiopië, Yekatit genaamd. In de jaren zestig zijn jazzmuzikanten naar Ethiopië vertrokken en hebben een stuk ontwikkeld wat een mengvorm is geworden tussen jazz en lokale Ethiopische muziek. Het bijzondere aan dit nummer was dat de solisten de totale vrijheid hadden, het was compleet geïmproviseerd. Het nummer was als het ware een tropische jazz-song, inclusief tamboerijn.

Mocht je deze week dus nog een vrije avond hebben en heb je zin in wat vermaak? Ga dan zeker nog even langs één van de presentatiecursussen en laat je verwonderen over wat er in tien weken bereikt kan worden!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s