Actualiteit, humor en vlijmscherpe teksten bij Het Torentje

We zullen eerlijk zijn: inzicht krijgen in het Nederlandse politieke bedrijf is niet hetgeen dat wij het liefste doen op onze vrijdagavond. Toch is dit een van de leuzen van theatervoorstelling Het Torentje, onderdeel van de show Orde van de dag. Vanavond (zaterdag 28 november) is de voorstelling nog driemaal te zien bij het Jonge Harten Theaterfestival. En als we dan toch op de eerlijke tour zijn: deze vrijdagavond was de show geweldig.

Het spannende aan de voorstelling is dat de acteurs niet weten wat ze moeten gaan spelen. Op het podium staan kasten vol mappen  klaar met 300 (!) verschillende scripts. Misschien nog wel spannender is het feit dat er iemand uit het publiek wordt gevraagd om mee te spelen. Deze persoon wordt in de rol van minister-president geplaatst en zijn of haar keuzes bepalen welk script er wordt gespeeld. Of beter gezegd: in welk schandaal hij of zij verwikkeld zal raken.

Tekst afb 1

De sfeer zit er direct goed in als presentator Oscar Kocken begint met praten. Zijn teksten zijn scherp, to the point en hilarisch. Met geïmproviseerde teksten betrekt hij het publiek bij de voorstelling en loodst hij de minister-president (in dit geval Bob) door de keuzes die hij moet maken. Aan de andere kant van de tafel zit Daan Windhorst, die op een tablet op knopjes drukt en zo geluidseffecten tevoorschijn tovert. Ook projecteert hij op een groot scherm krantenartikelen met foto’s van Bob en protestborden waarop Bob wordt uitgejouwd. Als kijker zit je je met open mond te verwonderen over waar hij deze allemaal zo snel vandaan  haalt.

Tekst afb 2

We leven in een tijd waarin politieke satire enorm bloeit en waarin er vele onderwerpen zijn die toch wel een gevoelig randje hebben. Al zijn de scripts vier maand geleden geschreven, de teksten zijn ontzettend treffend en erg actueel. Maar de kracht van de voorstelling ligt niet alleen bij de teksten, want het is ook de fantastische dosis zelfspot van de acteurs die indruk maakt. Lotte Driessen en Jilles Flinterman nemen in dialogen telkens verschillende rollen aan. Zij schakelen deze vrijdagavond bijna moeiteloos tussen Geert Wilders, een zeer oude minister Mulisch, de rol van een klein Islamitisch meisje, Matthijs van Nieuwkerk of de rol van het schoolhoofd van een blanke eliteschool. Juist doordat er wel eens iets fout gaat, komt er extra dimensie in de voorstelling en ligt zowel het publiek als de acteurs om de haverklap dubbel.

Als kers op de taart schuift NOS-nieuwslezeres Astrid Kersseboom aan tafel. Met een stalen gezicht en met haar zo bekende nieuwsstem leest zij de meest ridicule nieuwsberichten voor. Zo valt de hele show samen tot een ijzersterk geheel. Elke show is uniek, dus gaat dat zien, en laat je net als de acteurs verrassen door hoe de voorstelling vanavond vorm wordt gegeven.

_______________________________________________________________
Het Torentje is zaterdag 28 november 2015 te zien om 16.00, 20.00 en 21.30 in Usva. Kaarten zijn te bestellen via: http://www.jongeharten.nl/voorstelling/het-torentje.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s