Effectief studeren? Beter Bach dan Kenny B

“Music is the electrical soil in which the spirit lives, thinks and invents.” –Ludwig van Beethoven

Muziek kan je verdrietig maken door je te doen denken aan je stukgelopen relatie, het kan je energie geven, om nog net wat langer door te stappen, of muziek kan je helpen ontspannen na een vermoeiende dag. Het staat vast dat muziek invloed heeft op je gemoedstoestand. Met het gebruik van de smartphone of de laptop is muziek voor iedereen de hele dag bereikbaar. Als studenten worden we geacht gemiddeld zestig uur per week bezig te zijn met onze studie. Gemiddeld brengen we 33 uur daarvan door met zelfstudie. Natuurlijk redden veel van ons het niet om de volle 33 uur in de week geconcentreerd bezig te zijn en raken we tijdens het studeren al snel onze concentratie kwijt door WhatsAppjes, Facebook of Instagram te checken. Hoe handig zou het zijn als we door middel van het luisteren naar de juiste muziek, wel beter kunnen studeren?

Door Warda El Shafiy

Er is al veel onderzoek gedaan naar de effecten van muziek op het brein. Ook zijn er veel verschillende meningen over het effect. Het genre is blijkbaar van grote invloed op je concentratie. Zo kun je tijdens het studeren beter niet luisteren naar de muziek die je onder andere omstandigheden het liefste luistert. Houd je bijvoorbeeld van Drum & Bass, Techno, of Hollandse smartlappen, zet dit dan vooral niet aan tijdens het studeren. Het werkt namelijk eerder afleidend dan stimulerend, omdat bij je favoriete genre de aandacht niet bij het studeren ligt maar bij de songteksten en bij de emoties en herinneringen die deze muziek tot gevolg kan hebben. Muziek tijdens het studeren moet als achtergrondgeluid te horen zijn, als een soort ruis, om je beter te helpen concentreren.

Daarnaast zijn velen van mening dat vooral klassieke muziek de concentratie verhoogt. Dit kan er mee te maken hebben dat klassieke muziek van de meeste mensen niet het favoriete genre is. Daarom raken mensen daarbij niet door hun emoties of herinneringen afgeleid. Het schijnt echter ook met de muziek zelf te maken te hebben. Het gaat dan vooral om de barokmuziek van componisten zoals Bach, die de concentratie kan verhogen. Doordat in deze muziek vijftig tot tachtig beats per minuut worden gehoord door het brein, worden de gebieden geactiveerd die verantwoordelijk zijn voor opletten, voorspellingen maken en kennis opslaan. Precies de gebieden die je nodig hebt als je voor tentamens aan het leren bent.

Dus mocht je weer eens aan het studeren zijn, scrol dan niet direct op Spotify naar je favoriete afspeellijst, maar zet eens het ‘Vioolconcert in A mineur’ van Bach op en wie weet kan je je ineens veel beter concentreren.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s