Studenten Cabaret Festival

Door Lisa Sweere

Dit jaar werd alweer de 29e editie van het Groninger Studenten Cabaret Festival gehouden in de mooi versierde Stadsschouwburg in Groningen. Tijdens de eerste halve finale laten drie potentiële cabarettalenten hun meest succesvolle 25 minuten zien aan het publiek, na een strenge selectie tijdens de try-outs. Ik was aanwezig tijdens de halve finale en heb onder andere een loop-station gezien, nagedacht over succes en natuurlijk gelachen!

Het duo ‘zij en ik’ draait er duidelijk niet omheen: “wij zullen en moeten winnen,” is de insteek van het eerste cabaretoptreden van de avond. De 22-jarige vriendinnen en partners Carlie en Eva laten moeilijk, politieke vraagstukken achterwege en richten zich vooral op mannen en het belang van eerlijkheid. Mannen blijven dan ook niet gespaard in hun liedje dat door het duo op gitaar wordt gespeeld. “Mannen bedriegen en liegen, ze stinken en drinken,” is hun eerlijke opinie over het andere geslacht. Maar ook Carlie heeft het zwaar te verduren met de ‘eerlijke Eva’ die haar vriendin wijst op haar slechte kledingsmaak, naïviteit en slechte vermogen om kritiek te ontvangen. “Maar die Carlie, ja complimenten ontvangen kan ze wel hoor’’, besluit Eva. Met dit eerste optreden ligt de lat hoog en is de spanning te voelen als Julian Verbeek het podium betreedt.

Julian opent met een theatrale scene waarin hij naspeelt hoe zijn vader hem als klein jongetje ondervroeg over wat hij later worden wil. Koning worden, dat was zijn grootste wens maar zijn vader verklaarde hem voor gek. Nu Julian groot is, heeft hij geen droom meer en kan hij op verjaardagen niet meepraten met de anderen die opscheppen over hun succesverhalen. De boodschap van dit verhaal wordt duidelijk: maakt geld of succes gelukkig? Daar heeft Julian geen antwoord op. ‘Herkenbaar,’ hoor je het publiek bijna denken. Zijn optreden zet dan ook vooral tot zelfreflectie aan, alhoewel er natuurlijk ook af en toe gelachen mag worden.

In het laatste optreden van het duo Roovers en van Leeuwen wordt het publiek meegenomen naar een scène bij een bushokje waar twee personen staan te wachten. De snelle dialogen die de goed op elkaar ingespeelde jongens opvoeren en de scherpe grappen zorgen voor een enthousiaste zaal waarbij veel gelachen wordt. “Raad eens wie ik tegenkwam vandaag,” vraagt Roovers aan van Leeuwen. Hierop gaat van Leeuwen in een bijna onnavolgbaar tempo het alfabet af op zoek naar de naam die Roovers hem wil laten raden. Misschien niet meteen merkbaar, maar hier ligt heel wat vaardigheid en oefening aan vooraf. Deze toelichting wordt gegeven door de gastheer van de avond, een niet onbekende voor de meesten; Peter Heerschop. Met evenveel toewijding en enthousiasme kondigt hij ieder optreden aan en brengt het publiek in de juiste stemming. Het duo sluit af met een lied over een oud echtpaar waarbij de sleur zijn gang heeft ingezet en langzamerhand valt het stil tot het publiek overgaat tot een groot applaus.

Als afsluiter wordt het publiek verrast met een gastoptreden van Kasper van Kooten die 40 minuten uit zijn nieuwe show, ‘De bonte avond’, speelt. Met zijn loop-station is hij onafscheidelijk en hij tovert de een na de andere hit uit het apparaat. Het is bijna onmogelijk voor de zaal om niet mee te neuriën met de Dolly Dots!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s